duurzame kleiwinning

Geeft bescherming, nieuwe natuur en een hernieuwbare grondstof

Nieuws

Bekijk ons laatste nieuws

GRONDSTOF KLEI VERMELD IN NIEUWE LEIDRAAD CIRCULAIR ONTWERPEN.jpg 16-07-2021

GRONDSTOF KLEI VERMELD IN NIEUWE ‘LEIDRAAD CIRCULAIR ONTWERPEN’

Klei uit de Nederlandse rivierdelta staat vermeld als hernieuwbare grondstof in de nieuwe Leidraad Circulair Ontwerpen van Platform CB ’23. Het Platform wil partijen met circulaire ambities met elkaar verbinden en bouw-brede afspraken over circulair bouwen opstellen. De Leidraad is zo’n afspraak.

Lees meer
rha-uiterwaard.jpg 15-07-2021

WAT EEN RELATIEF KLEINE VERANDERING IN DE UITERWAARD VAN RHA BETEKENT VOOR WEIDEVOGELS

Dat ook kleine veranderingen kunnen bijdragen aan de leefomgeving van weidevogels zie je in Rha langs de IJssel. In 2019 en 2020 is de uiterwaard hier door Delgromij zo’n twee meter verlaagd door kleiwinning. Het resultaat is een uiterwaard waar bijna jaarrond water in staat. Ideaal voor weide- en watervogels, want in natte grond is voedsel beter bereikbaar.

Lees meer
DSC_0005.JPG 18-05-2021

Klompenpad geeft Rijnstrangengebied maatschappelijke meerwaarde

Wie door het Rijnstrangengebied loopt, heeft waarschijnlijk geen idee hoe dit natuurlijke gebied is ontstaan. In samenwerking met de provincie Gelderland ontwikkelde Delgromij deelgebied d’n Nooteboom en in opdracht van eigenaar Stichting Twickel en de kopers van de klei: Wienerberger B.V. en Vandersanden is de Kleine Gelderse Waard ontwikkeld door kleiwinning voor baksteenproductie.

Lees meer
KVDV-20200819-Kleiwinning 21 uit projectenboek HWBP 2021, Bas Dröge en Iwan Reerink ALLEEN MET NAAMSVERMELDING KEES VAN DE VEEN TE GEBRUIKEN.jpg 18-03-2021

Kleiwinning als financiële motor van gebiedsontwikkelingen

In het projectenboek 2021 van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) is een artikel verschenen over kleiwinning. Hieruit blijkt dat grondstoffenwinning en gebiedsontwikkeling hand in hand gaan. Kleiwinning is een financiële motor om een mooi gebied te ontwikkelen.

Lees meer
TwanTeunissen_K3_MicheleGiebing-20.jpg 10-03-2021

Waardevolle natuurontwikkeling langs grote rivieren (rapport)

In januari 2021 verscheen het rapport 'Waardevolle natuurontwikkeling langs de grote rivieren'. In bijna heel Nederland staat de biodiversiteit onder druk, behalve in het rivierengebied. Dit is het grootste succes van het programma Nadere Uitwerking Rivierengebied (NURG).

Lees meer
02-03-2020

Bouwkeramiek in lijst bouwmaterialen met hernieuwbare input

Op verzoek van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland maakten EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) en Metabolic een gedetailleerd beeld van de materiaalstromen in de Nederlandse bouw en de totale milieu-impact daarvan voor het peiljaar 2014.

Lees meer
Foto_RVLR_1.jpg 03-12-2019

Toekomstplan ‘Ruimte voor Levende Rivieren’ gelanceerd

Op woensdag 27 november is het plan ‘Ruimte voor Levende Rivieren’ van het Wereld Natuur Fonds en vijf andere natuurbeschermingsorganisaties aangeboden aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees meer
03-05-2019

Studenten doen onderzoek naar mogelijkheid sedimentmotor

De afgelopen maanden hebben studenten van hogeschool Van Hall Larenstein en Hogeschool Arnhem Nijmegen onderzoek gedaan naar een ‘sedimentmotor’; het versnellen van de afzetting van sediment.

Lees meer