duurzame kleiwinning

Geeft bescherming, nieuwe natuur en een hernieuwbare grondstof

Nieuws

Bekijk ons laatste nieuws

DSC_0297.JPG 24-01-2024

“De onophoudelijke stroom van hernieuwbare klei”

De rivier voert voortdurend kleideeltjes aan. Deze deeltjes, ook wel rivierstof genoemd, verdwijnen grotendeels in zee. Zonde, want als je het opvangt, zou je van het sediment bakstenen kunnen maken. Het klinkt misschien gek ‘van rivierstof bakstenen maken’, maar dit zou in de toekomst best eens werkelijkheid kunnen worden.

Lees meer
DSCN1365.JPG 21-09-2023

Baksteen gevels, dierbare gebouwen, bescheiden impact

De redactie van het magazine B+U (Bouwenuitvoering) maakte een artikel over de milieuprestatie en andere duurzaamheidsaspecten van metselbaksteen en baksteengevels. Resultaat is dat de mei-editie B+U het heldere verhaal over baksteen en baksteengevels bevat. Arie Mooiman, adviseur duurzaamheid bij KNB, vertelt over de milieuprestatie en andere duurzaamheidsaspecten van metselbaksteen en baksteengevels.

Lees meer
Cover het geheim van de baksteen.JPG 28-08-2023

Het geheim van de baksteen

Voor kinderen is er nog veel te ontdekken over de baksteen. KNB heeft daarom het kinderboek ‘Het geheim van de baksteen’ uitgebracht. De reden hiervoor is toekomstige generaties bekend te laten maken met het bouwmateriaal baksteen in hun leefomgeving.

Lees meer
IMG_2651.JPG 17-07-2023

Kleiwinning als basis voor ontwikkeling rietmoeras in Rijnstrangengebied

Doordat de Rijnstrangen door de jaren heen zijn opgeslibd, wordt het gebied steeds droger. Hierdoor is er weinig waterriet en blijven de daarvan afhankelijke bewoners zoals de roerdomp en grote karekiet weg. Door kleiwinning verlagen we het gebied waardoor waterriet met de 'voeten in het water' kan staan. Samen met Staatsbosbeheer is hiervoor een plan gemaakt.

Lees meer
image00058.jpeg 10-03-2023

Klei brengt geluk in Ermelo

Waar een beetje klei al niet toe kan leiden. De ene dag ligt het in de uiterwaarden van de Gandelwaard, in het zuiden van de provincie Gelderland bij slot Loevestein. Een dag later staat het bij een werkplaats van een kunstenaar die er een middeleeuwse pottenbakkersoven mee gaat reconstrueren. Een oven gemaakt van klei dus. Die oven maakt nu onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Scherven van Geluk’ in Ermelo.

Lees meer
Bemmel veldproeven onderzoek rivierstof nov. 2022 2.jpg 03-11-2022

Bakstenen maken van rivierwater?

Je zou het niet zeggen, maar dit zou in de nabije toekomst best eens werkelijkheid kunnen worden. Om uit te zoeken of dit kan, heeft K3 een onderzoek opgezet. Met twee veldproeven wordt onderzocht of zwevende deeltjes in rivierwater, zoals silt en klei, kunnen worden gewonnen uit het water. Bij deze veldproeven kijkt K3 naar de mogelijkheid om het winnen van rivierklei te sturen en te versnellen.

Lees meer
IMG_0312.JPEG 23-05-2022

10 (natuur) organisaties ondertekenen ‘Groene Afspraak’ voor duurzame kleiwinning

De ondertekening van de ‘Groene Afspraak’ op vrijdag 20 mei jl. betekent een mooie en groene toekomst voor de kleiwinning in Nederland. 10 samenwerkingspartners spreken met de ondertekening de ambitie uit zich de komende 15 jaar in te zetten voor duurzame kleiwinning.

Lees meer
K3_DemenDieden-34.jpg 13-04-2022

Herinrichting uiterwaarden Demen en Dieden van start

De herinrichting van de uiterwaarden tussen Demen en Dieden is officieel van start! Tijdens een feestelijke startbijeenkomst op donderdag 7 april schepten de betrokken partijen de eerste kruiwagen klei weg.

Lees meer
DSC_0189.JPG 14-03-2022

Door klei te winnen, winnen we ruimte voor de natuur

Tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede vind je de Sandenburgerwaard. Aan de Nederrijn ter hoogte van Gravenbol is door kleiwinning een divers natuurgebied ontstaan. Maar dat was vroeger niet zo. Er is een plan gemaakt om agrarisch land om te vormen tot een natuurgebied.

Lees meer
Millingenwaard (nieuw) verkleind.png 22-02-2022

Natuursucces in Millingerwaard smaakt naar meer

De Millingerwaard is een uniek gebied in Nederland. Hoogwaterveiligheid, natuur en recreatie worden gecombineerd in dit gebied dat onderdeel uitmaakt van de Gelderse Poort. In een korte periode is goed te merken dat de natuur al volop zijn gang gaat. Dit succes dat mogelijk is gemaakt door kleiwinning smaakt naar meer.

Lees meer
hete_kleibol_besprenkeld.jpg 30-11-2021

Archeologisch experiment met klei

Dat klei de belangrijkste grondstof is voor bakstenen, dakpannen en infrastructurele werken is algemeen bekend. Met kleiwinning beschermen we ons land ook tegen hoogwater en maken we nieuwe natuur. Steeds vaker vinden experimenten met klei plaats. Zo heeft archeoloog Peter van den Broeke uit Nijmegen klei gebruikt voor een archeologisch experiment.

Lees meer
GRONDSTOF KLEI VERMELD IN NIEUWE LEIDRAAD CIRCULAIR ONTWERPEN.jpg 16-07-2021

GRONDSTOF KLEI VERMELD IN NIEUWE ‘LEIDRAAD CIRCULAIR ONTWERPEN’

Klei uit de Nederlandse rivierdelta staat vermeld als hernieuwbare grondstof in de nieuwe Leidraad Circulair Ontwerpen van Platform CB ’23. Het Platform wil partijen met circulaire ambities met elkaar verbinden en bouw-brede afspraken over circulair bouwen opstellen. De Leidraad is zo’n afspraak.

Lees meer
rha-uiterwaard.jpg 15-07-2021

Kleine verandering wereld van verschil voor weidevogels

Dat ook kleine veranderingen kunnen bijdragen aan de leefomgeving van weidevogels zie je in Rha langs de IJssel. De uiterwaard is hier door Delgromij zo’n 2 meter verlaagd door kleiwinning. Het resultaat: een bijna jaarrond natte uiterwaard. Ideaal, want in natte grond is voedsel beter bereikbaar.

Lees meer
DSC_0005.JPG 18-05-2021

Klompenpad geeft Rijnstrangengebied meerwaarde

Wie door het Rijnstrangengebied loopt, heeft waarschijnlijk geen idee hoe dit gebied is ontstaan. Samen met provincie Gelderland ontwikkelde Delgromij deelgebied d’n Nooteboom en in opdracht van eigenaar Stichting Twickel en de kopers van de klei: Wienerberger en Vandersanden is de Kleine Gelderse Waard ontwikkeld door kleiwinning.

Lees meer
K3Delta_klei_MicheleGiebing-57.jpg 02-03-2020

Bouwkeramiek in lijst bouwmaterialen met hernieuwbare input

Op verzoek van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland maakten EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) en Metabolic een gedetailleerd beeld van de materiaalstromen in de Nederlandse bouw en de totale milieu-impact daarvan voor het peiljaar 2014.

Lees meer
Foto_RVLR_1.jpg 03-12-2019

Toekomstplan ‘Ruimte voor Levende Rivieren’ gelanceerd

Op woensdag 27 november is het plan ‘Ruimte voor Levende Rivieren’ van het Wereld Natuur Fonds en vijf andere natuurbeschermingsorganisaties aangeboden aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees meer