duurzame kleiwinning

Geeft bescherming, nieuwe natuur en een hernieuwbare grondstof

Terug

Kleiwinning als basis voor ontwikkeling rietmoeras in Rijnstrangengebied 17-07-2023

Doordat de Rijnstrangen door de jaren heen zijn opgeslibd, wordt het gebied steeds droger. Hierdoor is er weinig waterriet en blijven de daarvan afhankelijke bewoners zoals de roerdomp en grote karekiet weg. Door kleiwinning verlagen we het gebied waardoor waterriet met de 'voeten in het water' kan staan. Samen met Staatsbosbeheer is hiervoor een plan gemaakt.

Erfkamerlingschap en Revensweert vormen onderdeel van het Rijnstrangenbied. In het Erfkamerlingschap en Revensweert heeft Delgromij delen van het gebied 10-15 cm verlaagd door grond af te graven. Binnen de verlaagde gebieden (compartimenten) van 0,5 tot 0,8 hectare die daardoor ontstonden, bleek het mogelijk rietvegetaties met een hoge dichtheid te ontwikkelen. En het mooie is dat door het rietmoeras de roerdomp en grote karekiet zijn teruggekeerd.

 Ronald en Bas van Delgromij vertellen over de kleiwinning in het Rijnstrangengebied in het filmpje

Slimme uitwisseling van grond en klei

Bijzonder aan de kleiwinning in Erfkamerlingschap en Revensweert is de uitwisseling van grond en klei met de naastgelegen Drie Dorpen Polder. De grond en klei uit de gebieden is ideaal voor hercultivering in de Drie Dorpen Polder. De klei uit de Drie Dorpen Polder is daarentegen perfect voor de grof keramische industrie. Kortom: de klei die Delgromij afgraaft in de Drie Dorpen Polder gebruiken de steenfabrieken voor het maken van bakstenen. En de klei uit Erfkamerlingschap en Revensweert voorziet in het behoud van de agrarische functie in de Drie Dorpen Polder.

 

Rijnstrangengebied in 360 graden beleven

Je kunt Erfkamerlingschap en Revensweert nu ook in 360 graden beleven. Het is alsof je zelf middenin het gebied, tussen het rietmoeras, staat.

Natuur en historie komen samen in Revensweert

Revensweert kenmerkt zich door een combinatie van natuur en historie. Kijk uit vanaf de redoute (een oud verdedigingswerk) zo het gebied in. En luister naar de verhalen over natuurontwikkeling, kleiwinning, historie, gebiedsontwikkeling en natuureducatie. De ervaring met de ontwikkeling van rietmoeras in het naastgelegen Erfkamerlingschap is meegenomen naar Revensweert. 

Beleef Revensweert in 360 graden!

Goede combinatie van kleiwinning met natuurontwikkeling in Erfkamerlingschap

Het gereguleerde waterpeil van 10-15 cm binnen de gegraven compartimenten en de ganzenwerende maatregelen (overspannen met linten) bleek cruciaal bij het planten van rietstekken en de groei ervan. Inmiddels heeft zich in die compartimenten een dichte rietvegetatie ontwikkeld. Bovendien zijn er al enkele broedparen van de grote karekiet en van de roerdomp gezien.

Beleef Erfkamerlingschap in 360 graden!