duurzame kleiwinning

Geeft bescherming, nieuwe natuur en een hernieuwbare grondstof

Terug

Kleiwinning als financiële motor van gebiedsontwikkelingen 18-03-2021

In het projectenboek 2021 van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) is een artikel verschenen over kleiwinning. Hieruit blijkt dat grondstoffenwinning en gebiedsontwikkeling hand in hand gaan. Kleiwinning is een financiële motor om een mooi gebied te ontwikkelen.

Door kleiwinning zijn al heel wat mooie pareltjes ontstaan

Projectleider Bas Dröge van Delgromij: "Vroeger gebruikten steenfabrieken en dijkenbouwers het materiaal dat ter plekke aanwezig was. Tegenwoordig is het een uitdaging om de juiste hoeveelheid en kwaliteit klei op het juiste moment op de locatie te krijgen. Én kijken we hoe we het gebied netjes kunnen achterlaten."

Binnen K3 (waar Delgromij onderdeel van uitmaakt) bedenkt en ontwikkelt de afdeling gebiedsontwikkeling plannen met partners en de omgeving. Door verschillende functies van een gebied te combineren, zoals rivierverruiming en natuurontwikkeling. Delgromij wint de klei en richt het gebied opnieuw in. Zo zijn al heel wat mooie pareltjes ontstaan. De focus ligt op de ontwikkeling van nog meer gebieden waar mens en dier van kunnen genieten.

Lees hier het artikel in het projectenboek. 

 

Links: Bas Dröge (projectleider Delgromij), rechts: Iwan Reerink (projectleider K3 gebiedsontwikkeling).

Foto: © Kees van de Veen

Projectenboek 2021 Hoogwaterbeschermingsprogramma

Bekijk hier het hele projectenboek van het Hoogwaterbeschermingsprogramma 2021.